Ett växande intresse
I år är tredje sommaren i rad som jag odlar i trädgården här hemma. Innan har jag bott i lägenhet och flyttat runt mycket, inget heller som funnits med sedan barndomen. Mina odlingsminnen är från farmors trädgårdsland i Halvarstorp med färskpotatis och jordgubbar och en och annan morot eller rödbeta som inte blivit tagna av sorken.
 
För två år sedan flyttade jag ihop med min nuvarande sambo som hade haft detta hus sedan flera år tillbaka. Han hade en mindre yta på friland där han satte lite färskpotatis och sommarmorötter ungefär. Samt ett mishmash av hallon och jordgubbar i nerkant på landet... Förra året utökade vi odlingsytan och i år tar vi det ett steg till. Förhoppningsvis blir det ett tunnelväxthus eller i alla fall någon form av växthus så småningom.
 
Tanken med denna blogg är dels att den ska få fungera lite som en dagbok för mig själv att se tillbaka på vad som fungerar och inte samt hur det en gång såg ut.
 
Tyvärr hittade jag inga bilder från första sommaren och hur det såg ut nu. Men hittat en från när huset köptes för tio år sedan. I förgrunden äppelträdet men där bakom gömmer sig trädgårdslandet.
 
I bakgrunden går det att skymta rabarberhavet.
 
Förra året grävdes kant, planterades björnbär mot armeringsnät, gjordes nytt hallonland och sambon skapade en odlingsbädd av alla grästovor som vi sedan täckte med en presenning. I ärlighetens namn hade vi lite olika bild av vad en odlingsbädd är och också hur mycket grässvål som behövde tas bort men är man gravid och inte kan göra saker själv så får man ta det man får!
 
När vi täckte av presenningen i år - den hade vittrat sönder - hade sorkarna byggt hotell under så vi får se hur det går med odlingarna i år. Tanken är att högen ska spridas ut men det är fortfarande mycket rötter i den så får täcka över sen. Ska bara jaga rätt på mer kartong.
 
I år har jag hittills skapat tre större odlingsbäddar som jag la smala stockar av barkborreangripen gran runt - vi får se om jag ångrar detta eller ej. Tur att de går att flytta på. Den första bädden är i stort sett bara jord och hönsgödsel, den andra är det jorden från förra årets tomatsådder på glasaltanen och i nedre en hel del grästovor som jag nu inser att jag kommer behöva täcka och lägga jord på. Högst upp i landet har vi jordärtskockor men vi får se om de får bli kvar då vi inte ätit några i år.
 
Jag gjorde även fint runt björnbären och kämpar just nu med att gräva ur i ovankant på landet för att sätta ner kantsten. Det är en viss nivåskillnad mellan gräsmattan och landet idag så behöver stadga upp lite.
 
På bilden med bäddarna med halmen i gångarna ser ni hur det ser ut runt jordärtskockorna idag. Flätade staket av slyn från att vi röjde i hörnet på trädgården - vår skamvrå.
 
 
 
Kant på gång!
 
Vyn från berget. Man ser hela landet rätt bra där uppifrån. Ge oss några år så att vi hinner komma lite längre så blir det nog riktigt bra!
 
De två sidorna som vätter mot trädgården kommer i år att få staket. Förra året tackade rådjuren för smörgåsbordet av sockerärtor och rödbetor och käkade upp alltihop. I år tänkte vi försöka stänga dem ute efter bästa förmåga.
 
Många projekt på gång samtidigt men det är bra att ha lite att välja på efter vad väder och vind, kroppen och 7-mån sonen tillåter för stunden.
 
Det kommer nog bli bra så småningom